Rond UK+Ierland 2019: Celtic Prayer Garden van Pater Neal - Muff

15 juli - In de omgeving van Derry ligt het IOSAS Centre and Celtic prayer garden. Omdat ik n.a.v. mijn reis in Ierland een boek van Ulrich Libbrecht had gelezen over de invloed van de Keltische mythologie en cultuur op het vroege monastieke Christendom in Ierland, vond ik dit een omweg waard.

Al snel geraakte ik in het bezoekerscentrum in gesprek over die thematiek met een oude man die er iets zat te eten. Hij vertelde me dat een van de vroegchristelijke monniken zelfs aan de basis zou hebben gelegen van de huidige instelling voor mentaal gehandicapten in Geel.
Even later vernam ik dat de oude man Frater Neal Carlin, de oprichter van
Columba Community of Prayer and Reconcilation was (1981), waarvan IOSAS deel uitmaakt.

Fr Neal is een basischristen die zich had laten inspireren door de Latijns-Amerikaanse priesters die de zijde van het volk kozen tegen dictatoriale regimes. Hoewel hij gedurende 17 jaar niet erkend werd door de Ierse kerk, deed hij gewoon verder met wat hij als zijn levensmissie beschouwde, onbezoldigd weliswaar. 

Tijdens de Troubles in Derry plaatste hij zich ten dienste van de getroffen bevolking, zowel Christenen als Protestanten. Hij werkte als pastor in gevangenissen, ondersteunde alleenstaande weduwen van slachtoffers, en richtte zowel in Derry stad als net erbuiten centra op om die mensen te helpen en bij te dragen tot verzoening. Na afloop van de troubles schakelden die centra over op hulp aan drugs- en alcoholverslaafden en kansarme mensen.

Fr Neal (79) stond erop samen de Celtic Prayer Garden te bezoeken en uitleg te geven over het ontstaan. Het is een chronologische wandeling langs de monniken en heiligen die t.t.v. de Gouden Tijd van het rurale Ierse monastieke Christendom (6de-12de eeuw) een rol speelden en, na de val van het Romeinse Rijk, ook naar Europa trokken om er abdijen op te richten.

Lees meer over Celtic Prayer Garden

Na onze wandeling gaf Fr Neal een genereuze gift voor Cipriano.
Op internet las ik dat n.a.v. de viering van zijn 50-jarig priesterschap in 2014 paus Franciscus zijn Columba Community tot voorbeeld had gesteld van Christelijke basisgemeenschappen. The way to go...

Dit bezoek duurde veel langer dan gepland, maar het was de moeite en ik was, alweer, diep onder de indruk van de verhalen.

Alle foto's in één oogopslag