Cultuur

Alle informatieve teksten over 'cultuur' van een land in de brede zin (als tegengesteld aan 'natuur'): kunst - geschiedenis - religie - demografie - wetenschap - enz.

Hoeveel keer ging ik vandaag over een landsgrens?

Geen idee, dat is vrijwel onmogelijk bij te houden in Baarle-Hertog (BE) en Baarle-Nassau (NL)

In een boekje in camping De Wielewaal waar ik de avond tevoren verbleef las ik  dat er in heel Baarle 30 enclaves zijn: 22 Belgische enclaves in Nederland, 1 Nederlandse enclave in België en 7 Nederlandse enclaves gelegen binnen een Belgische enclave. Kan het nog gekker? 

Zin in een sportieve uitdaging? En geeft het je een warm gevoel om blinde of slechtziende kinderen de week van hun leven te bezorgen? Lees dan even verder....
Wat doet dat met een Westerse mens?
Een droevig verhaal van een jong koppel aan wie het huwelijksgeluk slechts enkele weken gegund was. In 2019 werd in Kaprijke een beeld voor hen opgericht...
De Silex vredestoren van Robert Garcet: een ode aan pacifisten, mondialisten, an-archisten en vredesactivisten op de plek waar de horror van de Tweeede Wereldoorlog begon.
"Maastricht underground": een heus museum diep onder de grond, in een enorme doolhof van duistere gangen. Spooky maar erg de moeite.
Bernissart, het 'iguanodon' dorp. Er werden in de 19de eeuw niet minder dan 30 skeletten gevonden!

19 sep: Bijzondere weetjes over de Kwade- en Bellebargiebossen. 

Alle foto's in één oogopslag

Een kapelletje met rondgang en Mariagrot waar je je kunt opwarmen aan de kaarsen.

14 augustus: Tijdens mijn rit van Dunbeath naar Brora passeerde ik de ruïne van Badbea, een voormalig dorp vlak op de rand van de kliffen waar kleine pachtertjes (crofters) zich noodgedwongen gevestigd hadden na de 'land clearances'.

Ook de Noren lieten hun pré-industriële sporen na op de Hebriden.