Rond België 2021: Schuilen in Barts Bierstal te Viversel

12 okt: Pechvogel Bart Willems van café De Bierstal

Bij het dorpje Viversel (deelgemeente Heusden-Zolder) was het jaagpad naast het Albertkanaal onderbroken. Net toen ik het dorpje, dat vlak naast het kanaal ligt, inreed begon er een zware blaasjesregenbui. Ik zag een gesloten café met een groot overdekt terras en besliste daar even te gaan schuilen tot het ergste voorbij was.

Vanaf het terras zag ik in het café een lichtje branden en de deur bleek open. Ik stapte binnen en cafébaas Bart heette me van harte welkom om te komen schuilen en opwarmen, hoewel het café pas om twee uur opende.

De gaskachel verspreidde een heerlijke warmte waarin ik mijn natte overkledij kon laten drogen.

Ik dronk een warme chocomelk en ondertussen vertelde Bart me over het wel en wee (met ruim overwicht van dat dat laatste) van het café dat hij recent overnam.

Na zware investeringen en aanpassingen, kon hij pas na de eerste lockdown in 2020 openen. Een drietal maanden, dan ging alles terug voor ettelijke maanden op slot in lockdown 2.

Vijf dagen voor die tweede lockdown veroorzaakte de gaskachel een brand. Door een spleet in het metselwerk van de schouw was boven een droge balk beginnen smeulen en uiteindelijk in brand gevlogen. Veel water- en rookschade, een heel nieuw plafond...

In december 2020 kreeg Bart een nieuwe heup. Toen hij pas twee weken van die operatie aan het revalideren was, belden buren dat een storm de luifel van zijn terras aan het vernielen was. Met zijn nieuwe heup klom Bart op tafels om de luifel lost te snijden en verdere schade te vermijden.

Na de tweede lockdown deed hij terug open. Enkele weken later sloeg ook in Viversel de watersnood toe: in juli stond er zes centimeter water in de Bierstal

Dat was Barts laatste 'malheur'. Het goede nieuws is dat de Bierstal sindsdien enorm goed draait. Ambiance te over, tot in de heel late uurtjes. Waardoor Bart heel lange dagen moet 'meedraaien'.

----

Mijn fietstocht rond België om een nieuwe brailleleesregel bij elkaar te sparen (6.200€) voor een slechtziende gedupeerde van de watersnood kun je steunen met een gift op rek. nr IBAN: BE11 0000 0000 4848 - BIC: BPOTBEB1 van Brailleliga, of via hun steunpagina

 

Mijn fiets bij café Bierstal in Viversel
Schuilen in nog gesloten café Bierstal

 

https://www.braille.be/nl/steun-ons

#pechvogel

#sparenvoorbrailleleesregel

#solidariteitwatersnood

#reachoutforbrailleliga

#reachoutforacause

#fietstochtrondbelgie

#fietsen

#cyclingaroundbelgium