België

'Op Weg', het 2-maandelijks tijdschrift van Grote Routepaden, vond deze blog en schreef er een lovende recensie over.

Waarvoor heel veel dank, redactie en medewerkers van Op Weg! 

Foto samen met accordeonist Vincent Pietton in Fourmies (augustus 2022). Vincent doneerde toen ook voor het Tibetaanse Tashi Lhunpo klooster in India.

Net terug van een toer Limburg, Waalse en Vlaamse Ardennen in kwakkelweer. Daarom het plan opgeborgen om nog verder tot de Atlantische kust te fietsen. De goesting was verdwenen. Van vrijdag tot zondag terug comfortabel thuis, met een weersvoorspelling dat het volgende week heel de week zou gaan zomeren. Daarom zondagavond terug ingepakt voor een rondje Zeeland van een week of zo. De goesting was er terug, en Nederland is een fantastisch fiets- en kampeerland.
Via het Maasstadje Fumay reed ik Noord-Frankrijk binnen. Van daar reed ik naar vrienden in het nabije Vaux-Villaine die daar een huis aan het restaureren zijn. Het was vrij zwaar fietsen in deze regio. Veel korte maar steile hellingen. Na enkele omzwervingen en een zwaar onweer ging ik nog even 'goeiedag' zeggen bij kennissen bij wie ik logeerde tijdens eerdere tochten, respectievelijk in Maubeuge en Bellignies, en dan zat ik alweer terug in Belgenland!

21 augustus: Maandag op weg naar Fumay zat ik bij Hermeton-sur-Meuse even uit te blazen op een bankje bij de Maas en een appeltje te eten.
Even tevoren had ik een man op een scootmobiel en een meelopend hondje voorbij gestoken. Toen hij mij even later terug had ingehaald, draaide hij mijn richting uit voor een babbeltje.
Stéphane heeft vijf jaar geleden een beroerte gehad en verloor daarbij het gevoel in zijn benen en ook gedeeltelijk in zijn rechterarm. Sindsdien verplaatst hij zich met zijn scootmobiel.

15 augustus: stadswandeling Luik

Ze ligt overhoop, die vurige stad!

 13-14 augustus: vriendenbezoek in Limburg en zweetrit naar Luik (Zonhoven-Lafelt-Luik: 2 etappes: 76,4 km - 740 altimeters)

12 augustus: Berchem - Zonhoven (81 km - 670 altimeters)

Zaterdag begint mijn ‘laatzomerfietstocht’, om te beginnen richting Hoei. Ik maak van het voorspelde goede weer en de gelegenheid gebruik om een ommetje langs Limburg te maken en daar enkele vrienden te bezoeken.

Mijn eerste fietsdag heb ik een tachtigtal kilometers voor de boeg. Het weer vrijdagnacht voorspelde niet veel goeds. Toen ik opstond voor mijn nachtplas, hoorde ik het hemelvocht naar omlaag kletteren. ’s Ochtends bleef de regen aanhouden, maar gelukkig minder heftig.

14 mei: Vivonne - Chatellerault (62,5 km -640D+)
Rond middernacht stopte het met regenen, maar de zon geraakte 's ochtends niet door de mist breken en het bleef tot het middaguur kil en vochtig.

De route was leuk: 5 km over een grindpad langs de rivier de Clain, gevolgd door rustige D-wegen die de ene vallei na de andere in- en uitklimmen. Met een lichte tegenwind op het vlakke tussen de dalen.

Zaterdag 27 - Zondag 28 aug: Bourges
Zaterdagavond vooraleer ik op zoek ging naar een restaurantje kuierde ik wat rond in de straten van Bourges en maakte enkele foto’s tijdens het ‘oranje uur’ met laagstaande zon, onder meer in de bloementuin Jardin de l’ Archevêché naast de kathedraal van Saint-Etienne.

Maandag 15 aug: Het ‘Familistère’ in Guise: een gerealiseerde utopie

Jean-Baptiste Godin (1817-1888) was een grootindustrieel die niet wars was van een sociaal experiment. Hij was de stichter van een fornuizenfabriek en liet zich wat maatschappijopvatting betreft inspireren door de theorieën van de Franse socialistische denker Charles Fourier, die tijdens de opkomende industrialisering en alle sociale wantoestanden die daarmee gepaard gingen een vrij utopisch harmonieus maatschappijmodel bedacht.

 Dinsdag 16 aug: Onverwachte overnachting in de abdij van Ourscamp

Vrijdag 12 aug: Bezoek aan scheepsliften van Strépy-Thieu

Marie en Yves (Mignault) hadden me aangeraden de scheepsliften van Strépy-Thieu te gaan bezoeken.