Fietstocht 2023: Salamanca

19-20 april: Salamanca
Salamanca is UNESCO-werelderfgoed sinds 1988.

Ik had maar anderhalve dag om een belangrijk cultureel hoogtepunt als Salamanca te bezoeken, dus het was moeilijk om te beslissen wat ik zou bezoeken. Ik liep vrij snel van de ene site naar de andere en schreef korte opmerkingen onder de foto's die ik maakte. Sommige gebouwen heb ik alleen vanaf de straat gefotografeerd, in andere heb ik meer tijd doorgebracht. Ik volgde gewoon mijn buikgevoel. Woensdagavond ging ik naar het Teatro Liceo om ‘Shock’ te zien, een kritisch toneelstuk over de manipulaties door het grote geld, multinationals, de farmaceutische sector en de laatste jaren ook door de technologiegiganten die ons weten te kluisteren aan onze beeldschermen.

Image
Plaza Mayor
Plaza Mayor by night

Natuurlijk stond het indrukwekkende Plaza Mayor als eerste op mijn lijst van de te bezoeken culturele hoogtepunten. Het is een plein waar je gewoon op een bankje kunt zitten en kijken naar de prachtige gebouwen en de drukte van voorbijlopende mensen.

De rest van mijn lijstje (zie foto's):
- Casa de Conchas + patio
- Patio de Escuelas Menores met schilderij ‘Cielo de Salamanca’.
- Nieuwe en oude kathedraal
- Casa Lis (fotograferen niet toegestaan): Art Nouveau en Art Deco
- Convento en Iglesia San Esteban
- Palacio de Monterrey (fotograferen niet toegestaan): het huis van de hertogen van Alba, waaronder degene die Vlaanderen tiranniek regeerde onder Felipe II en die werd gehaat door de Vlamingen. In Spanje wordt hij echter geprezen als een superieure strateeg.

Image
Convent of San Esteban
Esteban-klooster

De plek waar ik het meest van genoot - en waar ik de meeste tijd doorbracht - was het Dominicaanse Esteban-klooster en de kerk. Ik prefereer de sobere kloostersfeer boven weelderig versierde kerken. Op de begane grond van de patio hield ik van de reconstructie van het hokje waar Santa Teresa, die van 1570 tot 1574 in Salamanca woonde, haar hervormingsplannen kwam biechten en bespreken met de Dominicaanse monniken, die haar steunden. Teresa de Avila was een Spaanse karmelieten non en een prominente religieuze hervormer en mystieke en ascetische beoefenaar. Ik ging het biechthokje binnen en ineens knielde Santa Teresa voor me neer en begon haar twijfels en onzekerheden te bekennen. Inderdaad een zeer ontroerende videovoorstelling.

Op de tweede verdieping van de patio zijn op de muren teksten geschilderd die de filosofie en houding van de Dominicanen ten opzichte van de inheemse volkeren van Amerika illustreren. Ik vond ze best interessant gezien de wreedheden die de Spanjaarden later begingen in hun Amerikaanse koloniën. Daarom geef ik hieronder ook de oorspronkelijke Spaanse versie mee.

- De pensamiento en de acción de los dominicos de San Esteban en America mostraron que la lucha por la libertad y la dignidad de todos los pueblos es el camino hacia la VERDAD. Y el unico medio: la PALABRA.
Het denken en handelen van de Dominicanen van San Esteban in Amerika toonde aan dat de strijd voor de vrijheid en waardigheid van alle volkeren de weg naar de WAARHEID is. En het enige middel: het WOORD

- Aquellas gentes todas y aquellos pueblos de todo aquel obre son libres.
Al die mensen en de volkeren van deze hele onderneming zijn vrij.

- Pecan mortalmente los que violen los derechos de gentes.
Degenen die de rechten van mensen schenden, zondigen dodelijk.

- Toda nación tiene derecho a gobernarse por si misma.
Elk volk heeft het recht op zelfbeschikking.

- La libertad se equipará a la vida.
Vrijheid zal worden gelijkgesteld aan het leven.

- No es el hombre lobo para el hombre, sino hombre.
Mensen zijn geen wolven maar mensen voor andere mensen.

- No es causa justa de guerra el deseo de ensanchar el imperio.
De wens om het rijk uit te breiden is geen rechtvaardige oorzaak van oorlog.

- Por derecho natural nadie is superieur aan anderen.
Volgens de natuurwet is niemand superieur aan een ander.

- Het grootste deel verzaakt al het gewelddadige vermogen.
Het is beter afstand te doen van het eigen recht dan de rechten van een ander te schenden.

- Es deber de todos que no se extingan las especies útiles al hombre.
Het is de plicht van iedereen dat soorten die nuttig zijn voor de mensheid niet uitsterven.

 

Alle foto's van Salamanca