Spanje

Tijdens mijn fietstocht rond Frankrijk, Spanje en Portugal in 2022/23 overwinterde ik in Boeddhistisch retraitecentrum O Sel Ling in het Alpujarra gebergte in Spanje. Niet als mediteerder, maar als vrijwilliger. De sfeer en het werk bevielen me er zo, dat ik er dit jaar terugkeerde voor een tweetal maanden.
Veertien dagen 'rust' in het prachtige Cabo de Gata vulkanisch natuurgebied. Maar rust staat natuurlijk niet gelijk aan 'stilzitten'... Dit gebied leent zich uitstekend tot lange natuurwandelingen, fietstochtjes of gewoon een fris plonsje in de Middellandse Zee.
Naar de Tabernas woestijn waar veel spaghettiwesterns zijn opgenomen. Bezoek aan Texas/Hollywood - Fort Bravo met -- enigszins flauwe -- cowboy- en paardenshows. Daarna naar een Arabische filmset in de Sierra Alhamilla.
Sight-seeing in het geodetisch natuurpark in de buurt van het dorpje Gorafe: barre maar kleurrijke rotslandschappen, ijspegels nabij stomende warmwaterbronnen en honderden prehistorische megalieten.
Een nachtje in de Abanilla woestijn: witte, diep doorkliefde bultruggen van rotsen die een prachtig lichtspel opleveren bij zonsondergang en -opgang. Een zweterige ochtendwandeling over de rotsen en door een droge rivierbedding en een weldadige afsluiter van de dag in een warmwaterbad van de 'Baños de Fortuna'.
Wandeltocht rond het Buseo stuwmeer nabij Chera. Een gemakkelijke, ontspannen tocht met toch nog een steile afsluiter. Het mag nooit helemaal makkelijk zijn...
Te voet langs een kustpad van camping Ribamar in Alcossebre naar Peñiscola. Meer dan de moeite waard, zowel de wandeltocht als het historische stadje Peñiscola.
Wandeling van 'sea to summit'. Een beetje verkeerd gelopen met de nodige miserie en ietwat gevaarlijke toestanden over steenslag en langs ongebaande paden. Op het einde weer even van het pad, maar deze keer resulteerde dit omwegje in een heel gelukkig toeval...

Oktober 2023 -- Tijdschrijft De Vakantiefietser/Wereldfietser (BE/NL) vroeg me een artikeltje te schrijven over mijn 'terugkomst' na de lange fietsreis naar Spanje en Portugal.

Eind juni moest ik het indienen. Toen was ik al een kleine maand terug thuis en voelde ik me nog steeds niet op en top.

Gelukkig is de zwaarte in mijn lijf en de mist in mijn hoofd nu opgeklaard en is de fietsgoesting helemaal terug.

In Burgos, de stad van de iconische 11de-eeuwse ridder El Cid, blaast de gotische kathedraal je van je voeten. In de op een heuvel gelegen burcht leerde ik dat het leger van Napoleon er tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog vijf jaar verbleef met 20.000 manschappen en er de befaamde Britse ‘Duke of Wellington’ een nederlaag toediende.
De stad Salamanca doet haar reputatie als een van de culturele topsteden van Spanje alle eer aan. Ze overdondert je met de imposante Plaza Major, de universiteit en de vele historische gebouwen en musea. De stad is UNESCO-Werelderfgoed sinds 1986.
Françoise and Pascal fietsen met hun hond en Erwan heeft geen tent, alleen een hangmat met een tarp!