Fietstocht 2023: Burgos

25 april: Burgos
Burgos is de stad van El CID en UNESCO-werelderfgoedkathedraal.
Vandaag heb ik wat langer geslapen om bij te komen van de lange rit van gisteren. Vervolgens heb ik enige tijd naar Ortlieb Spanje gebeld om een vervangstuk van het snelsluitsysteem (quick lock system) voor de kapotte te regelen. Het was al na 12u toen ik vertrok voor een bezoek aan de stad.

Image
kathedraal

Ik ging eerst naar de majestueuze kathedraal de Santa Maria die de stad Burgos domineert. Wederom een kathedraal met veel weelderig versierde kapellen. De audiogids die ik op mijn telefoon had gedownload, vermeldde als eerste dat de overvloedige decoraties waren gemaakt van of gefinancierd met het zilver (meegenomen of eerder gestolen(?)) uit Zuid-Amerika. Ik herinner me dat ik in de geschiedenislessen op school had geleerd dat Spanje later economisch werd overklast door andere Europese naties omdat het de natuurlijke rijkdommen en edele metalen uit zijn koloniën had verkwanselt aan prestigieuze projecten, in plaats van te investeren in economische ontwikkeling.

De kathedraal herbergt ook het graf van de iconische ridder El Cid Campeador (1043–1099) en zijn vrouw Dona Jimena.

Na de langzame en vermoeiende wandeling door de kathedraal had ik zin om wat steviger te wandelen en besloot ik naar de burcht te klimmen. Van de burcht is niet veel meer behalve dan de wallen en een 63 meter diepe waterput die de kasteelbewoners van drinkwater voorzag. Ernaast is een wenteltrap van 6 verdiepingen om bij het diepste punt van de put te komen.

Wat ik niet wist over de burcht is dat het Franse keizerlijke leger van Napoleon hier verbleef tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlogverbleef van 1808 tot 1813, die de geallieerde legers van Spanje, Portugal en Engeland voerden tegen het Franse keizerlijke leger van Napoleon. De befaamde Britse hertog van Wellington leed hier in oktober 1812 een zware nederlaag, een van de schaarse nederlagen die hij ooit heeft geleden.

Het was na 17u toen ik het kasteel verliet, dus het nabijgelegen centrum voor hedendaagse kunst Casa Burgos (BAC) zou open zijn. Ik was niet bijzonder enthousiast over de werken die ik daar zag, dus vervolgde ik mijn wandeling via de San Esteban-kerk -- nu Museum van Altaren, de Plaza Mayor, de Arco Santa Maria, de prachtige Paseo del Espolón en Casa del Cordón, waar de Reyes Católicos Ferdinand en Isabel ontvingen Columbus na zijn terugkeer van zijn tweede reis naar de Nieuwe Wereld.

Alle foto's van Burgos