Week 2: Amsterdam - Den Helder

 8 mei 2022 - Bezoek aan Tibetan Sunday School

Het was een gevulde en vervullende dag vandaag, die vanochtend begon met een bezoek aan de Tibetaanse zondagschool, samen met ICT Europe directeur Wangpo Tethong en Yeshe Gelek, een Tibetaanse studente die vrijwilligt bij ICT en ondermeer mijn 'afspraken onderweg' regelt 🙏🏻.

Image
tibetschool_1

Meer foto's Tibetaanse school

Kort na de middag nodigde Lobsang Choedhar, de voormalige voorzitter van de Tibetaanse gemeenschap Nederland, me uit voor een terrasje. Lobsang 'onderschepte' me toevallig toen ik op een bankje in de zon de foto's van de Tibetaanse School aan het opschonen was. Hij had mijn fietsvlaggetjes opgemerkt.

Even later schoven Tenzin Chokey en haar echtgenoot en kindjes -- twee energiebommetjes -- ook aan. We praatten over hun cultuur, hun familie in Tibet en hun huidig leven in Nederland.

Tegen vijven was ik afgesproken met mijn middelbare schoolvriendin An Van Ackerbroeck a.k.a. Shaheen Buikdansterdam. An geeft les in buikdansen en heeft een mooie winkel met buikdanskledij en attributen in Amsterdam Oost. Het werd een warm weerzien

Ik sta nu al enkele dagen achter met reis- en andere verslagen. Morgen heb ik geen afspraken en probeer ik daar al wat van in te halen. 🙏🏻

10 mei: Fietstocht door Amsterdam

Foto's fietstocht door Amsterdam

 

11 mei: Lhakar in Oosterpark Amsterdam

Foto’s Lhakar in Oosterpark

 

12 mei: Amsterdam - Bakkum (49,4 km)

Vandaag verlaat ik Amsterdam. Het programma dat International Campaign for Tibet Europe hier had uitgestippeld was vrij zwaar en ik ben niet goed in publieke optredens --stress stress stress -- maar dat zal hopelijk wel wennen.

Voordat ik me noordwestwaarts richting Den Helder kon begeven, moest ik eerst nog vier kilometer naar het oosten, naar het ICT kantoor in het Funenpark. Woensdag tijdens de wekelijkse Lhakar Tibetaanse dansnamiddag in het Oosterpark (verslag volgt nog) had ik opnieuw een groot bedrag aan donaties ontvangen van de aanwezige Tibetanen voor het Manjushri alfabetblokjes project. Die mensen betonen zoveel solidariteit met hun lotgenoten elders. Echt hartverwarmend.

Staduitwaarts was er zoals gebruikelijk veel fietsdrukte in de Amsterdam. Het was een verademing wanneer ik eindelijk op een rustig fietspad naast een spoorweg terecht kwam.

Vlak voor Zaandam bij het Veer Hempontplein stond een groot beeld van een Hollands zoenend koppel.

Zaandam met zijn in felle kleuren beschilderde gebouwen vond ik, voor het beetje dat ik ervan gezien heb, een bevreemdende stad. Die kleuren brachten wel wat leven in het verder vrij eentonige landschap.

Image
bakkum
Zaandam

De route verliep grotendeels op een LF fietspad naast een provinciale weg, met een pittig tegenwindje van linksvoor. Vrij monotoon fietsen met nonstop voorbij suizende wagens, ik was blij toen ik de afslag naar Castricum/Bakkum zag. In Bakkum bleek echter geen voedingswinkel te zijn, daardoor moest ik terug tot Castricum en kwam er nog een ommetje van drie kilometer bij.

Camping Bakkum, de eerste die ik passeerde, was geen optie: 34€ voor een tentkampeerder. Waanzinnig. Camping De Hooiberg 2 km verderop viel wel binnen mijn prijsklasse!

En van mijn vriendelijke Nederlands-Limburgse buren mocht ik een verlengkabel lenen zodat ik elektro in de tent had! Bedankt Margo Maessen !

13 mei: Bakkum - Den Helder (57,2 km - 250 hoogtemeters)

Vandaag was het een fantastische fietsdag! Er stond een krachtige wind, maar ik had hem meestal in de rug. Indien ik die tegen zou gehad hebben, was ik niet op een schappelijk uur in Den Helder geraakt, want ik was maar rond 12:30 in Bakkum vertrokken en reed op mijn gemakje omdat de route zo mooi was.

De Noord-Hollandse en Schoorlse Duinen waren indrukwekkend om door te fietsen langs de autovrije fietswegen, op enkele dienstwagens na. Met best ook enkele pittige klimmetjes -- 250 hoogtemeters, niet slecht voor Nederland -- maar met rugwind vallen die enorm mee.

Het lijkt me ook een geweldig wandelgebied. Je moet dan wel een duinpasje aanschaffen om bij te dragen aan de kosten van het natuurbeheer van de duinen. Daar heb ik eigenlijk niets op tegen, dan komen er enkel wandelaars die de natuur respecteren.

Tijdens de klimmetjes in de Noord Hollandse en Schoorlse duinen schoten sommige versnellingen een halve trap door. Dat was best lastig, want er waren steile stukjes bij die ik in kleine versnellinkjes moest nemen en wanneer je ketting dan begint te kraken en rammelen moet je van de fiets af en hem verder bergop duwen.

Den Helder - De Cocksdorp (45,1 km - 230 hoogtemeters)

Vandaag reed ik eerst naar de dichtstbijzijnde fietsenmaker in Den Helder, Verdoes Fietsen.

Zij hesen mijn trouwe gele meteen op de stand. Het kabeltje zat iets te los, even aan het stelmoertje draaien en het was gefikst! Deze ingreep was gratis.

Dank @Verdoesfietsen!

Daarna fietste ik verder naar de ferry terminal voor Texel.

In het centrum was een marktje aan de gang waar ik me trakteerde op een portie verse kibling als lunch. Die is altijd het lekkerst en verst bij Hollandse viskraampjes aan de kust, vind ik.

Op Texel fietste ik via een knooppunten route langs de noordzijde tot het dorpje De Cocksdorp, helemaal in de punt vlakbij de boot naar Vlieland, het volgende Waddeneiland. Via een gevarieerde route langs dijken, door polders en kleine bosgebieden en ook prachtige stukken door de duinen.

Campinggewijs liep jet wat moeilijker dan voorgaande dagen. Ik had 's ochtends een reserveringsmail naar Boerencamping 'De Hoek' gestuurd waarop overdag geen antwoord kwam. Toen ik er tegen zes uur arriveerde, bleek hij vol te zitten. Tien minuten eerder hadden ze me dit laten weten....

Enkele honderden meters verder kon ik wel terecht op een hoevecamping, voor 25€, erg duur voor een fietskampeerder. En daar kon zelfs geen blaadje toilet papier van af... Was dit een rip-off? Waarschijnlijk liggen de prijzen op de eilanden wel wat hoger. De komende dagen zullen het uitwijzen.

#cyclingfortibet #reachoutfortibet #lievemensen #fijneontmoetingen

Alle foto's week 2 in één oogopslag

Doneren voor het behoud van deze mooie en gastvrije cultuur kan via https://savetibet.nl/cyclingfortibet/.

Belgische volgers die liever een gewone overschrijving doen kunnen op BE63 8918 7405 7108 van Reach Out vzw doneren met vermelding #cyclingfortibet.

#keeptibetculturealive #tibetanschoolamsterdam

International Campaign for Tibet Europe

International Campaign for Tibet

#cyclingforTibet #savetibetanlanguage #KeepTibetCultureAlive #reachoutforTibet #humanrightsforall #SaveTibet #FreeTibet