Reisverslagen

Tochtverslagen die meerdere reisdagen beslaan.

31 aug - 1 sep: de ene campinguitbater is de andere niet....
Camping Schweinmühle is een heel nette, rustige camping: gelegen aan een samenloop van riviertjes, bij een mooi landhuis/hoeve waarin ook vakantiewoningen aangeboden worden, desgewenst een klein waterpoeltje om in te zwemmen (tussen de kikkers weliswaar...), een restaurantje, comfortabel en schoon sanitair.... Een aanrader, ware het niet dat de vrouw des huizes, die er volgens ik kon vaststellen de plak zwaait, niet zo'n bitsig karakter had.

31 augustus: Sabina - Schweinmühle (66,9 km - 510 alti)
Gelukkig terug krachtigere benen vandaag! Ik vervolgde Eurovelo 4 tot Cheb. Onderweg passeerde ik twee speciale bruggen over de Ohre: een wiebelende hangbrug vlakbij de camping bij Sabina en een brug met een houten overdekking bij Dolni Pochlovice.

29 augustus: je kunt toch niet langs Karlovy Vary passeren zonder in een thermaal bad te gaan dobberen. Dat was vandaag mijn enige bezigheid. 7 km fietsen erheen, 3 uur baden, stadswandelingetje en 7 km terug. Na de spa was ik zo ontspannen dat ik eigenlijk alleen maar zin had om in een bed te ploffen en roerloos te liggen.

Pas na een maaltijd en een wandelingetje door de stad kwam mijn gestel genoeg op dreef om terug naar de camping te fietsen. Ik hoop dat mijn spiertjes morgen weer goed willen trappen na al die verwennerij.

26 augustus: Praag - Rakovnik (60,4 km - 720 alti)
Na vier dagen Praag terug op de fiets voor de Tibetaanse Shatsa Organisation bibliotheek in Ladakh. Ik begin aan mijn laatste 1000 km, nu met het voorwiel al terug richting Antwerpen gericht.

Alle foto's Praag naar Duitse grens

In vier fietsritten bij tropische temperaturen naar Dresden, een bezoek aan de stad, en dan verder tot Praag.

Hieronder lees je alle ritverslagen van Antwerpen tot Berlijn (16 ritten, 925 km). Evenals vind je knoppen die doorlinken naar verslagen van stadsbezoeken of andere bezienswaardigheden die ik onderweg passeerde.

Alle foto's ritten Antwerpen-Berlijn

Komoot routebeschrijvingen van alle ritten tot vandaag

Tijdens mijn fietstocht rond Frankrijk, Spanje en Portugal in 2022/23 overwinterde ik in Boeddhistisch retraitecentrum O Sel Ling in het Alpujarra gebergte in Spanje. Niet als mediteerder, maar als vrijwilliger. De sfeer en het werk bevielen me er zo, dat ik er dit jaar terugkeerde voor een tweetal maanden.

Oktober 2023 -- Tijdschrijft De Vakantiefietser/Wereldfietser (BE/NL) vroeg me een artikeltje te schrijven over mijn 'terugkomst' na de lange fietsreis naar Spanje en Portugal.

Eind juni moest ik het indienen. Toen was ik al een kleine maand terug thuis en voelde ik me nog steeds niet op en top.

Gelukkig is de zwaarte in mijn lijf en de mist in mijn hoofd nu opgeklaard en is de fietsgoesting helemaal terug.

'Op Weg', het 2-maandelijks tijdschrift van Grote Routepaden, vond deze blog en schreef er een lovende recensie over.

Waarvoor heel veel dank, redactie en medewerkers van Op Weg! 

Foto samen met accordeonist Vincent Pietton in Fourmies (augustus 2022). Vincent doneerde toen ook voor het Tibetaanse Tashi Lhunpo klooster in India.

Net terug van een toer Limburg, Waalse en Vlaamse Ardennen in kwakkelweer. Daarom het plan opgeborgen om nog verder tot de Atlantische kust te fietsen. De goesting was verdwenen. Van vrijdag tot zondag terug comfortabel thuis, met een weersvoorspelling dat het volgende week heel de week zou gaan zomeren. Daarom zondagavond terug ingepakt voor een rondje Zeeland van een week of zo. De goesting was er terug, en Nederland is een fantastisch fiets- en kampeerland.
Via het Maasstadje Fumay reed ik Noord-Frankrijk binnen. Van daar reed ik naar vrienden in het nabije Vaux-Villaine die daar een huis aan het restaureren zijn. Het was vrij zwaar fietsen in deze regio. Veel korte maar steile hellingen. Na enkele omzwervingen en een zwaar onweer ging ik nog even 'goeiedag' zeggen bij kennissen bij wie ik logeerde tijdens eerdere tochten, respectievelijk in Maubeuge en Bellignies, en dan zat ik alweer terug in Belgenland!

12 augustus: Berchem - Zonhoven (81 km - 670 altimeters)

Zaterdag begint mijn ‘laatzomerfietstocht’, om te beginnen richting Hoei. Ik maak van het voorspelde goede weer en de gelegenheid gebruik om een ommetje langs Limburg te maken en daar enkele vrienden te bezoeken.

Mijn eerste fietsdag heb ik een tachtigtal kilometers voor de boeg. Het weer vrijdagnacht voorspelde niet veel goeds. Toen ik opstond voor mijn nachtplas, hoorde ik het hemelvocht naar omlaag kletteren. ’s Ochtends bleef de regen aanhouden, maar gelukkig minder heftig.