Rond UK+Ierland 2019: Norske Mill & Kiln, Isle of Lewis (Hebriden)

5 augustus: bezoek aan Norske Mill & Kiln nabij Shawbost

Net ten westen van Shawbost staan ​​twee ovale molengebouwtjes met een rieten dak: een molen en oven die tijdens de ijzertijd werden gebruikt voor het drogen en malen van gerst tot meel. Maïs en gerst waren de belangrijkste gewassen op Lewis. De molen werd aangedreven door een rivier die uit het naburige Loch Roinavat stroomt.

Het molenmechanisme is fascinerend: het heeft geen schepwielen zoals in modernere wateraangedreven molens, maar een molenwiel. Dat bevindt zich in een onderste kamer en is via een rechtopstaande aandrijfas verbonden met een molensteen erboven. De gebouwtjes waren onverlicht, de foto's moesten het stellen met de lichtinval van de openstaande deur.

Op de Hebrideneilanden waren rond 1840 nog honderden gelijkaardige molens in bedrijf, maar nu is de Shawbost molen het enige resterende en nog operationeel voorbeeld van dit traditionele molentype op de Hebriden.

De restauratie van het complex werd voltooid door The Norske Mill Society. De Noren hebben blijkbaar ook op de Hebriden vertoefd en lieten er hun sporen na.

Alle foto's in één oogopslag