Rond België 2021: Maddy & Mathieu - Lafelt

19 juni: Zware tocht naar Lafelt

Het laatste gedeelte van de tocht van Hoeselt naar Lafelt-Riemst was zwaar. Ik had redelijk wat proviand ingeslagen bij Delhaize in Vlijtingen en met dat bijkomend gewicht moest ik de laatste vier kilometers over hete betonbaantjes door uitgestrekte velden. Het was puffen.

Ik was maar al te blij dat mijn route net ter hoogte van de woning van Maddy Jans en Mathieu in de lange Iersekruissstraat uitkwam.

Het onthaal was hartverwarmend. In een tuinhuis -- een omgebouwde schapenstal -- mocht ik gebruik maken van een douche, WC en keukentje. Vlakbij de tent stond een houten tafel met vier stoelen. Als wekker fungeerden hun drie ezeltjes, die rond 6 uur beginnen te balken voor hun ochtendvoer.

Maddy was een spraakwaterval. Ze is niet alleen een gulle Welcome to my Garden gastvrouw, ze onthaalt ook middelbare laatstejaarscholieren van over heel de wereld in het kader van het AFS (American Field Service) netwerk. Dit niet voor enkele dagen of weken, maar voor een volledig schooljaar.

AFS is een internationale, niet-gouvernementele non-profitorganisatie die mogelijkheden voor intercultureel leren aanbiedt om mensen kennis, vaardigheden en begrip bij te brengen voor een betere en meer vredevolle wereld. Het begon als 'American Field Servicen, een korps van vrijwillige ambulanciers, opgericht in april 1915. Tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog hielpen deze vrijwilligers slachtoffers op het slagveld. Na de Tweede Wereldoorlog werd AFS omgevormd tot een internationale uitwisselingsorganisatie met een nobele visie: bouwen aan een vredevolle wereld door begrip tussen culturen te bevorderen.

Als regentes LO is Maddy ook erg sportief. Met een zelf opgericht groepje van zeven vrouwen, de LOTjes (Ladies on Travel), op eentje na allemaal 60-plussers, trekken ze heel de wereld rond, gebruik makend van de contacten gesmeed binnen het AFS netwerk. In september fietsen ze een gedeelte van de route naar Compostela, tot St.-Jean-Pied-de-port.

Bedankt, Maddy en Mathieu voor jullie (internationale) gastvrijheid.

 

Maddy