Rond België 2020: Monique+Baha'i religie - Doornik

4 augustus: Onverwachte kennismaking met Baha'i religie in Doornik.

Hoe belandde ik in Doornik in Chambre d'Hôte Maison Tahereh? Ik wilde graag eens in een bed slapen, en jeugdherbergen zijn niet zo dik gezaaid. In Doornik is er een, dus ik contacteerde hen. Ze hadden een bed voor 45 euro, incl. ontbijt. Voor een Les Auberges de Jeunesse - Belgium vind ik dat een buitenissige prijs en ik bedankte.

Toen ik het adres van de camping opzocht, verscheen plots Maison Tahereh als een vergelijkbare optie, dus ik ging eens kijken, ook al omdat de naam me intrigeerde. Hun goedkoopste kamer was 31€, en 2,5€ voor een ontbijt. Dat was snel beklonken.

Toen ik incheckte gaf mevrouw Monique Anbergen me uitleg over de naam. Tahereh was een Perzische heldin uit de 19e eeuw die gemarteld werd vanwege haar geloof (Bábí). Ze was tevens een beroemde dichteres van haar tijd en pionier in de emancipatie van vrouwen. Ze was overtuigd van de opkomst van een nieuw planetair tijdperk. Zij wordt in de Bahá'í-literatuur vaak vermeld als voorbeeld voor haar moed in de strijd voor de rechten van vrouwen.

Van daar ging het gesprek verder over de Baha'i religie, die Monique al 40 jaar belijdt. Als jongere was ze spiritueel zoekend en in de Ardennen, waar ze toen les gaf, kwam ze twee jonge Baha'is tegen. Na een grondige studie van de Baha'i missie zette ze de stap en ging zelfs 3 jaar naar Afrika (Opper Volta, sinds 1984 Burkina Faso) om de religie te verspreiden.

Ik ken de Baha'i religie eigenlijk alleen van naam en was benieuwd om er meer over te vernemen.

Het is een erg recente religie, gesticht in 1844 in Teheran door profeet 'Bab' (Arabisch voor poort). Bab werd gefusilleerd en de religie werd daarna verder verspreid door Baha'ullah (1817-1892), wiens komst door Bab aangekondigd was. Die werd ook om zijn geloof vervolgd en langdurig gevangen gezet in Akko (Palestina).

De belangrijkste principes van de Bah'is die ik kon noteren zijn:

1) Ze geloven in een progressieve openbaring. Alle religies ontsprongen aan dezelfde bron. De boodschappen van de profeten van de verschillende godsdiensten beantwoordden aan de noden en context van hun tijd en hielden vernieuwing in. Daarom werden veel profeten vervolgd.

2) De hele mensheid is een organisme, dat nog verschillende stappen naar eenheid moet zetten door:

  • zelfstandig te zoeken naar waarheid
  • te streven naar gelijkheid van man en vrouw.
  • af te zien van vooroordelen.
  • vrije meningsuiting

3) De Baha'is hebben geen geestelijkheid, op nationaal niveau werken ze met negenkoppige democratisch verkozen 'geestelijke raden'.

Internationaal hebben ze in Haifa het 'Universeel Huis van Gerechtigheid'. Deze instelling is pas begonnen in 1963, lang na het heengaan van de hoofdfiguren. Ze leidt de internationale baha’i gemeenschap volgens de regels die door Baha’u’llah geopenbaard werden en bestaat uit een Bureau van Raadgevers dat om de vijf jaar verkozen wordt door de leden van de nationale geestelijke raden.

Het Baha'isme is een erkende religie door de VN. Wereldwijd zijn er 7,5 miljoen Baha'i, heel wijd verspreid over alle continenten en vele ethnieën. Zo bewerkstelligen ze eenheid in diversiteit. Daarom ook heeft de Chambre d'Hôte van mevrouw Anbergen 4 kamers die elk ingericht zijn in een verschillende ethnische stijl . Ik kreeg de Sahara kamer  toegewezen aan een erg gunstig tarief. (https://www.bed-breakfast-tournai.be/)

In België zijn er een 600 tal Baha'is (www.bahai.be). Ik ben tevreden dat ik een van die 600 persoonlijk ontmoet heb.