Naar Noordkaap 2018: Lofoten en Vesteralen

Via Å - Leknes - Kabelvag - Hadsel Kirche - Lekang - Dragnes - Andenes

Alle foto's in één oogopslag

Maandag 16 juli

Lofoten dag 1/1: Å - Leknes (64 km)

De ochtend begon grijs en nat, waardoor we eerst naar het stokvismuseum geweest zijn. Het grootste deel van de bevolking is werkzaam in de kabeljauwvisserij en de verwerkings-/droogindustrie. In het museum hebben we vernomen dat de gedroogde viskoppen vanwege hun hoge eiwitgehalte naar Nigeria worden geëxporteerd.

Tegen de tijd dat we het museum verlieten, was het weer opgeklaard en konden we genieten van het overweldigende landschap....

Lofoten 1

 

Lofoten dag 1/2

De natuur op de Lofoten-eilanden is verbijsterend. Laat de foto's voor zich spreken. En fietsen is veel gemakkelijker dan op het vasteland van Noorwegen. Het beste van beide werelden!
 

Link Relive via Facebook

 

#reachoutforbubaque #cyclingtonorthcape #womencycling #lofoten #fundraising @ Leknes I Lofoten

 

Dinsdag 17 juli

Lofoten rit 2: Leknes - Kabelvåg (63 km)

We verbleven een nacht op een parkeerplaats in Leknes omdat ik mijn fiets naar een fietsenmaker moest brengen om een reserveversnellingshendel te laten installeren. Toen ik terugging om mijn fiets op te halen, zei de monteur dat een ander onderdeel van de derailleur ook defect was en dat had hij niet. Op het Lofoten-traject zouden we nog door 2 dorpen rijden, waar ik dat stuk misschien kon laten repareren. In afwachting daarvan, kon ik de kleinste versnelling niet gebruiken, wat niet grappig is om bergop te fietsen.

Gelukkig waren de meeste hellingen van vandaag mild en was het landschap opnieuw adembenemend.

#cyclingtonorthcape #womencycling #reachoutforbubaque #fundraising #bubaquestudentproject @ Kabelvåg

 

Woensdag 18 juli

Lofoten rit 3: Kabelvåg - Hadsel Kirke Lekang (54 km)

Kabelvåg is een pittoresk dorpje 8 km voor Svolvær. We brachten de nacht door op een rustige parkeerplaats van een museum. Om 10 uur vertrok ik naar de fietsenmaker in de stad. De fietsenmaker beschikte niet over het juiste onderdeel en verwees mij door naar de Scandinavisk buitensportwinkel. Daar repareerde de fietsenmaker de tandwielen in 5 minuten, zonder enig reserveonderdeel! Ik was heel blij dat hij het zo gemakkelijk had kunnen herstellen!

Terwijl mijn fiets gerepareerd werd vond ik ook een kapper die tijd had om mijn haar te knippen, na verschillende vergeefse 'volgeboekte' pogingen de dagen ervoor.
Rond 13:30 vertrokken we uit Svolvær voor de veerboot in Fiskebol, ongeveer 35 km noordwaarts. Het was erg warm (31°) en er was heel weinig wind en dus ik reed maar heel rustig aan. Op de witte strandjes langs de weg waren veel mensen aan het zonnebaden en zwemmen.
We kampeerden op een parkeerplaats bij het 'Hadsel' kerkje in Lekang met een prachtig uitzicht over de bergketen aan de andere oever van de fjord.

 

Donderdag 19 juli

Lofoten rit 4: Hadsel Kirke Lekang - Dragnes (84 km)

Geen kleurrijke foto's vandaag vanwege regen en laaghangende mist. De eerste helft van het traject langs FV82 voor Sortland was redelijk vlak. Na de Sortlandbrug waren er meer hellingen. Het landschap werd erg desolaat en deed me erg aan Schotland denken.

 

Vrijdag 20 juli

Lofoten/Vesteralen rit 5: van Dragnes naar Andenes (61 km)

De zon was vrijdagochtend opnieuw van de partij en de bergen kleurden terug in alle schakeringen groen, grijs en warme aardekleuren met het helblauwe water van de fjorden op de voorgrond.

Na enkele kilometers kreeg ik al meteen een steile brugklim voorgeschoteld, gelukkig met de wind van schuin rechtsachter. Aan de overzijde van de fjord volgde de Eurovelo 1 route een ongenummerd wit baantje op de kaart dat grotendeels parallel liep met de kustlijn en vrij vlak was. De bergen op de Vesteralen, een deel van de Lofoten, zijn minder spits en ze lopen vlakker uit in zee, wat een makkelijker fietsbaar parcours oplevert. Enkel de wind was spelbreker vandaag: Constant een strakke tegenwind, wat het trappen vrij zwaar maakte. Op een lama-boerderij met een hoevecafeetje laadde ik rond de middag mijn batterijen op met een glas verse melk en een stuk rabarbercake.

 

Lofoten 2

 

Dit is een traject met stip voor liefhebbers van rotskusten onderbroken door nagelwitte strandjes en desolate, lijnrechte wegen met aan de ene zijde de fjorden of de wijde zee en aan de andere zijde moerasachtige weilanden doorkruist door bergstroompjes met indrukwekkende bergketens op de achtergrond. De gekleurde huisjes in de kustdorpen steken fel af tegen de donkergroene bergen, en overleden inwoners kunnen zich geen idyllischer rustplaats wensen dan hier.

Het is nog steeds helder en op dit eigenste moment (iets na 23:30) probeer ik een timelapse filmpje te schieten van de onder- en opgaande mindernachtzon. Ik hoop dat het lukt, anders zullen er hopelijk nog wel gelegenheden komen voor een herkansing.

#cyclingtonorthcape #reachoutforbubaque #womencycling #ontheroad #Bubaquestudentproject #fundraising