Museum of Contemporary Tibetan art

25 mei: Museum of Contemporary Tibetan art - Emmen

Vandaag heb ik het Museum voor Hedendaagse Tibetaanse Kunst in Emmen bezocht.

Iets na elven arriveerde ik bij het museum dat kunstenaar Venerable Tashi Norbu in 2017 oprichtte. Het is het eerste museum ter wereld dat uitsluitend aan Tibetaanse kunst is gewijd.

De onthaalvrijwilliger had aan mijn fietsvlaggetjes al gemerkt dat ik langs kwam met een 'missie' en riep artistiek en uitvoerend directeur Tashi Norbu erbij.

We maakten eerst enkele foto's voor het museum. Daarna kreeg ik een audiotour mee die uitvoerige toelichtingen gaf bij de symboliek van de kunstwerken en de achtergronden van de kunstenaars. Jammer dat ik dit nu niet meer kan reproduceren.

Er waren veel werken bij van Tashi zelf.

Ik nam ruim de tijd om alles aandachtig te bekijken en filmde ook een aantal werken. Terug thuis hoop ik dit filmpje te kunnen monteren. Onderweg lukt dit voorlopig niet, mijn avonden zijn te kort en te koud.

Tashi Norbu groeide op in Tibet. Hij genoot een opleiding als traditionele Thanka schilder. Hij werkte een tijd in Dharamsala, India, de woonplaats van de Dalai Lama. Hij schilderde een Thanka die de Dalai Lama afbeeldt en die momenteel behoort tot de collectie van het Wereldmuseum te Rotterdam.

Al op jonge leeftijd voelde hij dat hij het Boeddhistische pad wilde bewandelen en trad als oudste zoon als monnik in in een klooster. Nadien begeleidde hij ook zijn jongere broertjes naar het klooster. Het motief van een oudere monnik die een jongere bij de hand houdt komt geregeld terug in zijn werk.

Daarna studeerde Tashi hedendaagse kunst aan het Sint-Lucas instituut voor beeldende kunsten te Gent. Daarna werkte hij bijna twee jaar bij het SMAK, het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent, toen nog beheerd door de Belgische 'kunstpaus' Jan Hoet. Tashi zei me dat die twee jaar een grote invloed gehad hebben op zijn verdere artistieke ontwikkeling. Hij heeft ook de Belgische nationaliteit.

In 2017 richtte hij het Mocta op in Emmen. Daar heeft hij ook zijn atelier en een meditatieruimte. Hij begeleidt er allerlei activiteiten zoals workshops, lezingen, studiebijeenkomsten, retraites en festivals, steeds met een spirituele insteek.

Image
buddha x3

Het museum maakt een samenwerking tussen Oost en West mogelijk. Het omarmt het Westen met een boodschap van wereldvrede en harmonie en roept op om percepties, gevoelens en vooroordelen te onderzoeken. De werken van Tashi gaan over mensenrechten in een vrije wereld, waar mensen in vrede en harmonie kunnen samenleven en met respect voor het milieu.

Toen ik klaar was met mijn bezoek, deed Tashi een korte meditatie voor/met mij om me voorspoed te wensen op het vervolg van mijn fietstocht(en). Dat werkt, bij mij althans, heel motiverend. Negatieve ervarinkjes van onderweg gleden zo van me af. Tashi maakte een een filmpje van de meditatie met zijn iPhone in een Apple-bestandsformaat dat ik voorlopig nog niet geopend krijg vanaf mijn mobiele Android apparaten.

Hartelijk bedankt - Thuk ye she, Ven. Tashi Norbu!

Je vindt Tashi ook op:

www.tashinorbu.com  ---  https://www.facebook.com/ltashinorbu  ---  Instagram: @TashiNorbuArt

En bij deze ook een warme oproep van mijnentwege om eens een bezoek te brengen aan dit bijzondere museum. Het ontvangt slechts een duizendtal bezoekers per jaar. Dat is jammer want je komt er gegarandeerd met heropgeladen energie terug buiten.

Help deze mooie mens- en planeetvriendelijke Tibetaanse cultuur te overleven met een donatie, groot of klein, via de donatiepagina https://savetibet.nl/cyclingfortibet/

Belgische en Nederlandse volgers die liever een gewone banktransfer doen kunnen terecht op rek nr BE63 8918 7405 7108 van Reach Out vzw of rek nr NL51 DEUT 0265 2624 61 van ICT Europe met vermelding 'Cycling for Tibet'

Thuk ye she

Foto's Museum of Contemporary Tibetan art

 

#savetibetreligion #kagyübuddhism #savetibetculture #Tibetanculture #cyclingfortibet #cyclingfortibet #cyclingforacause #keeptibetculturealive #savetibet #ContemporaryTibetanArt

International Campaign for Tibet - Europe International Campaign for Tibet - International Campaign for Tibet Deutschland e.V. - Free Tibet I Love Tibet - Boeddhistisch Dagblad - Wangpo Tethong