Focus op Tibet

Alles wat van ver of van dichtbij verband houdt met de Tibetaanse cultuur.

In augustus 2022 vertrekt Eva -- bij leven en welzijn -- opnieuw voor een lange fietstocht naar het buitenland.

Na de windrichtingen noord in 2018, west in 2019 en enkele kortere wandel- en fietstochten in België en Nederland tijdens de coronaluwte in 2020/21, trekt ze deze nazomer richting Spanje en Portugal.

Op 25 mei bracht ik een bezoek aan het Museum for Contemporary Tibetan Art in Emmen (NL) van kunstenaar Rev. Tashi Norbu.

Bij wijze van afscheid deed Tashi Norbu een meditatie van een vijftal minuten om me een voorspoedig vervolg van mijn fietstocht(en) te wensen. 

via deze weg geef ik deze mooie 'wish well' meditatie graag door aan alle andere reizigers. Moge jullie een mooie en voorspoedige reis hebben, onderweg zelf geen leed oplopen of leed veroorzaken aan anderen. Ohm.

Zondag in de late namiddag trok ik naar het Tibetaans verjaardagsfeest voor de Dalai Lama in Park Spoor Oost te Antwerpen. Palden, de voorzitter van de Tibetaanse gemeenschap in België, heette me welkom, waarvoor dank.

Leerlingen van Tibetaanse zondagsscholen over heel België treden op in Antwerpen.

28 mei: bezoek aan Tenzin Tibet House in Nijmegen

Het was mooi weer in Nijmegen zaterdagochtend en in de gezellige Lange Hezelstraat, een straat met allemaal kleine boetiekjes en stemmige cafeetjes, was het over de koppen lopen.

Op nr 38 is Tenzin Tibet House gevestigd, het winkeltje met Tibetaanse geschenkartikelen en kledij van Tsultem Rinchen Dorjee en zijn Nederlandse echtgenote Eline. De liefde bracht Tsultem van Indië naar Nijmegen.....

27 mei - Toevalstreffer: Maitreya instituut in Loenen

Vrijdag op weg van Raalte naar Nijmegen passeerde ik rond lunchtijd in Loenen, een dorpje in de Veluwe. Ik had al 40 km bij elkaar getrapt, de beentjes vroegen om rust en de maag smeekte om input.

25 mei: Museum of Contemporary Tibetan art - Emmen

Vandaag heb ik het Museum voor Hedendaagse Tibetaanse Kunst in Emmen bezocht.

21-22 mei: stukje Tibet in Friesland

kennismaking met het Karma Deleg Chö Phel Ling Boeddhistisch Studie- en meditatiecentrum

Een authentieke Tibetaanse tempel midden in het rurale Friese landschap. Hoe is die daar terechtgekomen?!

Zondag (8 mei) bracht ik samen met ICT directeur Wangpo Tethong en vrijwilligster Yeshe Gelek een bezoek aan de Tibetaanse Gangjong Rigzod School in Osdorp, Amsterdam Nieuw West.

Dawa Tsering en Karma Ngawang, respectievelijk president en vice-president van de Tibetaanse gemeenschap in Nederland, ontvingen ons hartelijk met een kop dampende Tibetaanse boterthee. 

10 mei: fietstocht door Amsterdam met Tibetaanse gemeenschap

ICT Europe Directeur Wangpo Thetong en DawaTsering, de president van de Tibetaanse gemeenschap Nederland, hadden hun achterban opgeroepen om vandaag tegen 11 uur per fiets naar het Damplein te komen om samen met mij een fietstocht door het stadscentrum te maken.
Ik was benieuwd hoeveel Tibetanen er zouden komen opdagen. Dat waren er best veel: ruim 20.

7 mei: Bezoek aan Volkenkundig Museum Leiden

Vandaag nodigde ICT-directeur Wangpo Tethong de Tibetaanse Tibetologe Yangdon Dhondup, woonachtig in Leiden, en mijzelf uit voor een bezoek aan het Volkenkundig Museum. Het museum herbergt een kleine collectie Tibetaanse religieuze voorwerpen. Wangpo vertelde ons dat Zijne Heiligheid de Dalai Lama in 1985 het museum bezocht en de tentoonstelling opende.

De Tibetaanse gemeenschap in Utrecht ontving me hartelijk en de #cyclingforTibet toer door Nederland werd er op traditionele manier van start geblazen.