Korte geschiedenis Tashi Lhunpo klooster

Fietscampagne voor Tashi Lhunpo kloosterschool

In 2022/23 fietst Eva rond Frankrijk, Spanje en Portugal ter ondersteuning van de educatieve projecten van het Tashi Lhunpo klooster in Indië. Dat is het klooster waar normaal de Panchen Lama verblijft, na de Dalai Lama de tweede-belangrijkste spirituele leider van Tibet.

Image
11de Panchen Lama

Waar is de Panchen Lama?

We schrijven 'normaal', want in 1995 ontvoerden de Chinezen de zesjarige Gedun Choekyi Nyima (1989 - ), die na het overlijden van zijn voorganger door de Dalai Lama werd aangeduid als 11de Panchen Lama. Sindsdien is hij spoorloos en installeerde China een zelf benoemde Panchen Lama in Tibet.

Lees nieuwsbericht over Panchen Lama

 

Geschiedenis Tashi Lhunpo

Tashi Lhunpo werd in 1447 gesticht in Shigatse, Tibet. Het groeide geleidelijk uit tot een reusachtige Boeddhistische school, te vergelijken met een grote universitaire campus. In de jaren 1960 volgden er 5.000 Tibetaanse en 2.000 buitenlandse monniken een opleiding.

Tijdens de Culturele Revolutie (1966-76) werd twee-derde van de gebouwen verwoest, voornamelijk de studentenverblijven. Het tempelgedeelte bleef grotendeels gespaard, maar het studentenaantal slonk van 7.000 naar slechts 500. De inmiddels overleden 10de Panchen Lama (Lobsang Choekyi Gyaltsen, 1938-89), mocht Tibet niet verlaten en een aantal hooggeplaatste lama’s bleven bij hem. De afwezigheid van die leidinggevende figuren bemoeilijkte de heroprichting in Indië van een nieuw Tashi Lhunpo klooster door de Tibetaanse gemeenschap in ballingschap.

Ik help ook!

Toch slaagden zij erin uit het niets een nieuw klooster uit de grond te stampen in Bylakuppe, Zuid-Indië. Bylakuppe is momenteel de grootste Tibetaanse vestiging in ballingschap in Indië. In 1972 werd het nieuwe Tashi Lhunpo ingehuldigd door de Dalai Lama. Momenteel resideren er 413 monniken en 160 studenten.

Image
Studenten

Naar website Tashi Lhunpo (Engels)

Trouw aan de Boeddhistische filosofie van mededogen, geweldloosheid en vriendelijkheid blijft het klooster ook op vreedzame wijze internationaal campagne voeren voor de terugkeer van de ontvoerde Panchen Lama.

Voor Tibetanen eender waar ter wereld fungeert Tashi Lhunpo als een verbindende factor en een baken van hoop op een vreedzame toekomst voor Tibet en zijn inwoners.

Het getuigt van veerkracht dat de Tibetaanse gemeenschap in ballingschap hun waardevol verwoest erfgoed in Tibet in een gelijkwaardige staat probeert herop te bouwen in het buitenland. De voortgang van de werken hangt volledig af van donaties en vrijwilligerswerk. Het nieuwe Tashi Lhunpo heeft nog een lange weg te gaan alvorens de status van haar voormalige evenknie in Tibet te evenaren.

Reach Out is verheugd dat het een steentje heeft kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van Tashi Lhunpo, opdat het zijn educatieve en verbindende rol in de wereld kan blijven vervullen.