Week 4: Harlingen - Nijmegen

20 mei: Harlingen - Wier (19,2 km)

Image
campingpod

Bij aankomst in Harlingen bleef het inderdaad onophoudelijk gieten.
Omdat ik bij dit weer niet nodeloos wil rondfietsen op zoek naar een slaapplaats, belde ik naar Tuincamping en Theehuis De Brinkhoeve, waar ik heen wilde. Daar hebben ze ook houten campingpods en blokhutjes, ik hoopte dat ze er nog eentje vrij zou zijn. 

Een lieve dame aan de telefoon zei dat er 'onder dak' niets meer vrij was, maar om te kamperen was er plek genoeg. Ik hoopte dat de buienradarvoorspelling zou uitkomen en dat ik bij aankomst de tent droog kon opstellen.

En het wonder geschiedde: de laatste 5 km kwam er meer licht in de hemel en toen ik arriveerde was het droog! En het bleef meezitten: bij het aanmelden bleek er toch een campingpod vrijgekomen te zijn, voor slechts 20 euro. Er wachtte me een droge nacht in een echt bed, en nog een andere verrassing, maar hierover meer in een volgende post.

21-22 mei: Wier - Hantum (35,1 km) en kort verblijf in het Tibetaans meditatiecentrum.

Om zo lang mogelijk te genieten van het bed in de campingpod sliep ik uit tot 8 uur. Daarna voelde ik me als herboren en was ook de buikloop van de dag tevoren verdwenen. Ik kon er terug met normale kracht tegenaan.

Na het afscheid van Koos en Ria vertrok ik rond 12 uur naar Hantum, waar Sherab van het Karma Deleg Chö Phel Ling Boeddhistisch Studie- en meditatiecentrum me vóór 15 uur verwachtte. Met bijna heel de rit windkracht 4 in de rug lukte dit zonder problemen.

Net toen ik eraan kwam arriveerde ook een groep bezoekers en hoorde ik de korte toelichting die Sherab over het centrum gaf (meer hierover in een volgende post)

Image
boeddhisme Piet

Sherab wees me een kamertje toe en maakte me wegwijs on de keuken.

Rond zes uur aten we groentesoep met huisgebakken brood en een slaatje met mozzarella dat ik had meegebracht.

Iets voor 18:45 arriveerde Piet, een bejaarde man die iedere avond deelneemt aan de 'Chenrezig' puja (gebedsstonde). Chenrezig is de Boeddha van mededogen.

De puja duurt een half uur to drie kwartier. Sherab reciteerde de Mantra's in het Tibetaans, Piet en ik konden een fonetische transcriptie in ons alfabet volgen en de Engelse of Nederlandse vertaling eronder lezen. Die twee tegelijk proberen te doen lukte me niet altijd.

De volgende ochtend om 7:45 deden we een Tara puja. Tara is een vrouwelijke Boddhisatva die geëerd wordt om mededogen, liefdevolle vriendelijkheid en mededogen te ontwikkelen.

24 mei: Groningen

Vanmorgen hoefde ik niet naar de winkel voor aardbeien op mijn muesli.

Mijn tent stond naast een soort braamstruik met prachtige oranje bessen. Ze leken zo verlokkelijk om te proeven, maar ik nam, na de diarree van enkele dagen geleden, toch maar eerst even de Obsidentify app erbij: het zijn zeer zeldzame 'prachtframbozen'.

Ze smaakten iets bitterder dan gewone frambozen, maar ik vond ze best te genieten.

Nu maar hopen dat ik niet opnieuw prachtig onwel word.

#prachtframbozen #cyclingfortibet #cyclingforacause #campinglife

Image
frambozen

23 mei: Hantum - Groningen (52,5 km)

Het was 12:30 eer ik het Karma Deleg Chö Phel Ling Tibetan meditation center verliet. 's Ochtends deed ik met Sherab nog de Tara meditatie mee, ruimde mijn kamertje op en stofzuigde het, en kuiste enkele dakgoten uit. Zondag had ik beloofd dit te doen, maar het was er niet van gekomen.

Ik had hier nog wel enkel dagen willen blijven... Zo rustig.

Het Friese landschap is vrij monotoon om door te fietsen: weidse velden doorkruist met kanaaltjes. Hier en daar schattige kerkjes, en in bijna ieder dorp een windmolen. En op een gegeven moment, midden in de weilanden, een hoge gasfakkel. De Antwerpse haven in de polder....

Tot de camping in Groningen hield ik het, op enkele druppeltjes na, droog. Maar kort nadat de tent stond -- oef -- begon het te gieten voor de rest van de avond. Het was wel nog erg zacht. Gelukkig had ik de tarp opgesteld zodat mijn tentportiek wat groter werd en ik nog een hele tijd buiten kon zitten.

 

24 mei: Groningen-Emmen (67,6 km)

s' Nachts had het stevig geregend. Om zes uur ging de plaswekker af. Ik voelde me al goed wakker. Volgens Buienradar zou het enkele uurtjes droog blijven, dus begon ik de tent droog te wissen om het drogen een handje toe te steken.

Het mocht echter niet zijn, 20 minuten later begon het terug te miezeren en tegen dat ik moest vertrekken was het stevig aan het gieten. Buienradar, pfff.

Nat ingepakt en onder een afdak gewacht om te vertrekken tot het iets minder heftig plensde.

Image
reiger

Ik fietste een heel eind naast een kanaal waar reigers op de grasstrook tussen water en fietspad stonden. Ze vlogen niet op bij het bijna rakelings passeren. Zo dichtbij heb ik nog nooit een reiger mogen kruisen.

Op een lang bosfietspad, nadat ik al enkele uurtjes onderweg was en de maag zich begon te roeren, passeerde ik een 'doe-het-zelf' rustplekje: een klein huisje met alles erop en eraan: koffieapparaat en warmwaterkoker, koffie, thee, koekjes, een toilet... dit alles op basis van een vrije bijdrage. Ik at er mijn lunch met een kopje koffie.

In een kamertje ernaast was een klein kunstgalerijtje ingericht, maar daar waren de prijzen vastgesteld.

Wat een gastvrij en mensvriendelijk initiatief. Bedankt, A.Grootoonk!

In de namiddag kreeg ik nog één vlaag over me heen, maar tegen dat ik op minicamping de Emmerdennen aankwam was het droog en zonnig. Vlak voor de camping passeerde ik nog een mooie dolmen.

Het Drentse landschap is veel gevarieerder om door te fietsen dan Friesland. En in de bosrijke stukken heb je tenminste wat beschutting tegen de alom tegenwoordige wind. Dat scheelt hem een versnelling.

25-26 mei: Metten - Anerveen - Raalte (83,4 km - 450 altimeters)

Na mijn bezoek aan het Museum voor Hedendaagse Tibetaanse Kunst fietste ik nog 30 km verder tot Anerveen. Wind op kop en af en toe wat motregen, verder niets noemenswaardig te vertellen over deze rit.

De dag nadien wilde ik tot Deventer geraken (65 km), maar de stormachtige tegenwind stak daar een stokje voor. Om 18 uur had ik nog 15 km te gaan. Ik reed naast een kaarsrechte provinciale baan zonder beschutting van bomen of heggen. Alleen uitgestrekte velden. 15 km, dat is meer dan een uur fietsen want ik haalde in die wind maar 12km/uur.

Op een gegeven moment zag ik een pijltje rechts naar minicamping De Zwerver. En ik ben afgeslagen.

Dat betekent morgen 80 km tot Nijmegen, maar de wind is dan 1 Beaufort minder heftig en zou in de namiddag wat naar noord ruimen.

#cyclingfortibet #cyclingforacause #wind

Image
Fiets landscahp

27 mei: Raalte - Nijmegen (78,8 km - 470 altimeters)

De beslissing om gisteren vroeger te stoppen en de wind zijn gang te laten gaan, was energetisch een wijs besluit. Het weerbericht bleek juist. Vandaag blies Aeolus minder heftig en ook niet meer pal op kop, maar van rechts langszij. Een groot verschil op de fiets, mijn gemiddelde snelheid was nu terug normaal. Meer kilometers voor minder inspanning.

Gevolg: rond 18 uur bereikte ik boerderijcamping De Weijde Blick in Persingen, een rustiek dorpje 5 km buiten Nijmegen.

Ik passeerde Deventer en reed door De Veluwe vanaf Loenen tot Arnhem. In Loenen bleek een Maitreya instituut te zijn (zie vorige post). 

Voorbij Arnhem zag ik een oorlogsmonument (de Vleugel - de Wing) om de oorlogsellende in de Betuwe te herdenken. Het gebied werd in de winter van 1944 door de Duitsers onder water gezet. De Vleugel verwijst symbolisch naar al die oorlogshandelingen en fungeert nu als een baken van hoop voor al wie zich nog in een oorlogssituatie bevindt en voor de oorlogsvluchtelingen die in onze contreien veiligheid en vrede opzoeken. Zoals onder meer de Tibetaanse gemeenschappen in onze Europese steden.

Morgenvroeg breng ik in Nijmegen een bezoekje aan Tenzin Tibet House, een winkel met Tibetaanse kledij en geschenkartikelen.

 

Alle foto's week 4 in één oogopslag

Doneren voor het behoud van deze mooie en gastvrije cultuur kan via https://savetibet.nl/cyclingfortibet/.

Belgische volgers die liever een gewone overschrijving doen kunnen op BE63 8918 7405 7108 van Reach Out vzw doneren met vermelding #cyclingfortibet.

#cyclingfortibet #cyclingforacause #raincycling #keeptibetculturealive #NoMoreWar #humanrightsforall

International Campaign for - Tibet Europe International Campaign for Tibet