Scheepsliften Strépy-Thieu: Oud naast nieuw, UNESCO werelderfgoed!

Vrijdag 12 aug: Bezoek aan scheepsliften van Strépy-Thieu

Marie en Yves (Mignault) hadden me aangeraden de scheepsliften van Strépy-Thieu te gaan bezoeken.

Image
Strepy

Op het Canal du Centre werden begin 1900 vier hydraulische scheepsliften gebouwd die toen industriële hoogstandjes waren. Ze overbrugden een hoogteverschil van ongeveer 17 meter per lift en konden binnenvaartschepen aan van 300 ton (nu klasse 1). Tegen het midden van de 20ste eeuw bleek die capaciteit al onvoldoende en men bouwde twee sluizen bij, maar er bleef nog een hoogteverschil van 74 meter te overbruggen. Hiertoe begon men in 1976 met de bouw van een breder ‘omleidingskanaal’ naast de vier oude liften, waarop de enorme scheepslift van Strépy gebouwd werd. Wegens de staatshervorming en de splitsing van het Ministerie van Openbare werken in een Vlaamse en een Waalse entiteit, waren er financieringsproblemen, maar uiteindelijk geraakte de lift in 2002 toch ingehuldigd. Het omleidingskanaal met de nieuwe scheepslift vervangt nu de vier oude hydraulische scheepsliften.

Ondertussen werden de vier oude scheepsliften erkend als UNESCO werelderfgoed. Het traject langs het oorspronkelijk ‘Canal du Centre’ is erg pittoresk. Buiten de oude liften, zijn er ook nog de oude Rode Brug en de 100-Meter Brug, maar de infopanelen waren zo beschadigd dat de teksten nauwelijks leesbaar waren. De 100-meter brug was een oude spoorlijn.

Met de opkomende industrialisering werden er ook arbeiderswoningen naast het kanaal gebouwd met de voorgevels naar de kanaalkant gericht en de blinde achtergevels naar de parallel lopende straat. Een merkwaardig zicht wanneer je door die straat wandelt. Maar voor de bewoners is het wel veel leuker om over het kanaal uit te kijken vanuit hun living.

De vierde lift ben ik niet gepasseerd want dat was een redelijk grote omweg en de namiddaghitte begon me parten te spelen.

Alle foto's in één oogopslag

#scheepsliften #industrieelerfgoed #unescowerelderfgoed #unescoworldheritage #canalducentre  #cyclingfortibet