Noordkaap 2018: Kjell&Tove - Alta

28 juli: gevlucht door WOII

Toen we nog in Alta waren en kampeerden op een rotsstrandje nabij een woonwijk aan de Altafjord.


Er parkeerde een wagen met een oudere man en twee dames. Zij keken even wat rond op het strandje en toen ze zich terug naar hun wagen begaven, knoopte de man, Kjell Roger Bolstad, een praatje met ons aan. Hij had gezien dat we een Belgische nummerplaat hadden en was ooit in Brussel geweest. Een verwant van hem werkte aan een onderzoekscentrum in Delft en van daaruit bezocht Kjell verscheidene Europese steden.

Kjell werd in 1939 geboren in de gemeente Alta aan de Altafjord. Zijn grootouders woonden in Alta en zijn opa, een walvis- en zeehondenjager, leerde hem aan dit strandje zwemmen. Er stonden toen in deze wijk, die nu helemaal volgebouwd is, 2 huizen, waaronder Kjells grootouderlijk huis.

In 1944 dreven de Russen de Duitsers Noorwegen in, en dezen lieten in de provincie Finnmark een spoor van vernieling na. 50.000 Noren sloegen op de vlucht naar het zuiden. Heel Alta werd platgebrand. Ook Kjell en zijn familie sloegen 3 jaar op de vlucht.

Na de oorlog ging Kjell in het zuiden van Noorwegen studeren en hij vestigde zich in Bergen. Hij was nu met zijn twee zussen terug in zijn geboortestreek voor een schoolreünie en stond erop dit strandje waar zijn opa hem leerde zwemmen, te bezoeken.

Op de foto zie je Kjell en zijn zus Tove Forberg op het strandje.

 

kJELL