Fietstocht 2022: Stadsbezoek Bourges

Zaterdag 27 - Zondag 28 aug: Bourges
Zaterdagavond vooraleer ik op zoek ging naar een restaurantje kuierde ik wat rond in de straten van Bourges en maakte enkele foto’s tijdens het ‘oranje uur’ met laagstaande zon, onder meer in de bloementuin Jardin de l’ Archevêché naast de kathedraal van Saint-Etienne.

De voorgevel van de kathedraal baadde ook in een mooi warm zonlicht.

Image
Jardin 2

Het valt me op dat in Frankrijk, meer dan in andere Europese landen, veel huizen in een lamentabele staat zijn, althans aan de buitenkant. Afbrokkelende plaaster, afbladderende rolluiken of blinden, half rotte raamkozijnen… De Fransen zijn blijkbaar niet geneigd hun onroerend goed te onderhouden.

Zondagmiddag bezocht ik de imposante gotische kathedraal. Enkele weetjes: heel uitzonderlijk heeft de kathedraal geen transept of zijbeuken. Zijn grondplan is dus niet kruisvormig. Hij heeft wel vijf parallelle ‘schepen’. Twee links en twee rechts van het hoogste en breedste middenschip, die telkens wat hoger zijn. Wanneer je dus een frontale doorsnede van de kerk maakt, is die piramidevormig.

Bovenop de kerk staat geen haan, symbool van de wederopstanding van Christus, zoals op de meeste kerken, maar een pelikaan, symbool van de leven gevende eucharistische Christus.

Rond vier uur ontmoette ik Khenpo Trinley Gyaltsen, een lama uit Buthan, en Cristelle Hauteville, de oprichtster van het Chadorla meditatiecentrum in Bourges. Hierover volgt een aparte post.

Ik sloot mijn korte bezoek aan Bourges af met een Italiaans gerechtje op een gezellig terrasje. Het is hier nog steeds T-shirtjesweer, zelfs ‘s avonds.

En wat deed ik zondagvoormiddag? Niet uitslapen maar de Reach Out foto-albums en Facebookpagina bijwerken.

Je kunt mijn lange fietstocht voor het Tashi Lhunpo klooster in Bylakuppe, Indië steunen via https://www.reachoutforacause.org/ik-help of via een gewone bankoverschrijving op rek nr BE63 8918 7405 7108 van Reach Out vzw met vermelding 'Tibet'

Tx- Thuk ye she

#cultuur - #cyclingforTibet - #KeepTibetCultureAlive - #reachoutforTibet - #humanrightsforall - #SaveTibet - #FreeTibet

International Campaign for Tibet Europe International Campaign for Tibet Deutschland e.V. Freedom for Tibet International Campaign for Tibet Support International Campaign for Tibet and His Holiness The Dalai Lama Free Tibet

Cathédrale de Bourges - Patrimoine mondial Unesco - Chadorla, bouddhisme & méditation - Khenpo Trinley Gyaltsen