Nazomer 2022: nieuwe #cyclingforTibet tocht, nieuw goed doel

In augustus 2022 vertrekt Eva -- bij leven en welzijn -- opnieuw voor een lange fietstocht naar het buitenland.

Na de windrichtingen noord in 2018, west in 2019 en enkele kortere wandel- en fietstochten in België en Nederland tijdens de coronaluwte in 2020/21, trekt ze deze nazomer richting Spanje en Portugal.

Image
Tashi Lhunpo

Dat wordt een lange tocht, dus vroegen we aan International Campaign for Tibet Europe om een project te zoeken met een langlopende financieringsbehoefte. Hun keuze viel op het Tashi Lhunpo klooster in Bylakuppe, Zuid-Indië.

Dat werd in de jaren 1970 opgericht door Tibetanen in ballingschap en ontplooit, naast zijn monastieke missie, een gedegen en vooruitstrevende educatieve werking. Het klooster hangt volledig af van giften. Momenteel zoekt het fondsen om het curriculum uit te breiden, meer onderwijzend personeel aan te trekken en meer accommodatie voor studenten en onderwijzers te voorzien.

Die missie beantwoordt aan de doelstellingen van Reach Out: het levend houden van de Tibetaanse taal en cultuur, noodgedwongen via projecten in het buitenland zolang China de vrije taal- en cultuurbeleving van Tibetanen in hun eigen land fnuikt.

Klooster van Panchen Lama

Image
Panchen Lama
                     11de Panchen Lama in 1995

Het Tashi Lhunpo klooster kende een bewogen geschiedenis. Het is tevens de zetel van de  Panchen Lama, na de Dalai Lama de tweede-belangrijkste spirituele leider van Tibet. Maar die werd in 1995 als zesjarige knaap door China ontvoerd, kort nadat de Dalai Lama hem had aangeduid als 11de Panchen Lama. Sindsdien is hij spoorloos.

Meer over Panchen Lama

In de landen die ze doorkruist zal Eva opnieuw Tibetaanse sites, projecten en evenementen bezoeken. Filter op blogtype 'Focus op Tibet' voor een overzicht van tot dusver bezochte plaatsen of evenementen.

We staan versteld van het grote aantal Tibetaanse projecten in Europa en het enorme engagement van Tibetanen in ballingschap om hun cultuur in het buitenland te laten overleven.

Respect! We dragen graag ons steentje bij om dit engagement meer kenbaar te maken.

De werking van Tashi Lhunpo steunen kan via onze donatiepagina

Foto's van Tashi Lhunpo