Fietsen

20 mei: Harlingen - Wier (19,2 km)

Bij aankomst in Harlingen bleef het inderdaad onophoudelijk gieten. Omdat ik bij dit weer niet nodeloos wil rondfietsen op zoek naar een slaapplaats, belde ik naar camping en theehuis De Brink, waar ik heen wilde. Die heeft ook houten campingpods en blokhutjes, ik hoopte dat ze er nog eentje vrij zouden hebben.

Zondag (8 mei) bracht ik samen met ICT directeur Wangpo Tethong en vrijwilligster Yeshe Gelek een bezoek aan de Tibetaanse Gangjong Rigzod School in Osdorp, Amsterdam Nieuw West.

Dawa Tsering en Karma Ngawang, respectievelijk president en vice-president van de Tibetaanse gemeenschap in Nederland, ontvingen ons hartelijk met een kop dampende Tibetaanse boterthee. 

10 mei: fietstocht door Amsterdam met Tibetaanse gemeenschap

ICT Europe Directeur Wangpo Thetong en DawaTsering, de president van de Tibetaanse gemeenschap Nederland, hadden hun achterban opgeroepen om vandaag tegen 11 uur per fiets naar het Damplein te komen om samen met mij een fietstocht door het stadscentrum te maken.
Ik was benieuwd hoeveel Tibetanen er zouden komen opdagen. Dat waren er best veel: ruim 20.

15 mei: Zeehonden spotten bij Vlieland en avontuurlijke overtocht naar Vlieland

De boot enkele reis naar Vlieland vaart maar eenmaal daags om 17:15. Ik moest dus nog een dagje 'Texelen'. Fietsen heb ik ondertussen al genoeg gedaan, daarom besloot ik mee te gaan met een boottocht om zeehonden te spotten op grote zandbanken bij Vlieland.

14 mei, maanstaren in De Cocksdorp, Texel

Zaterdagavond laat keek ik vanuit mijn Helinox zeteltje (0,5 kg) vanuit mijn tentportiekje recht naar een bijna-volle maan in een wolkenloze hemel.

 14 mei: Gratis geholpen bij Verdoes Fietsen in Den Helder

Gisteren tijdens de klimmetjes in de Noord Hollandse en Schoorlse duinen schoten sommige versnellingen een halve trap door. Dat was best lastig, want er waren steile stukjes bij die ik in kleine versnellinkjes moest nemen en wanneer je ketting dan begint te kraken en rammelen moet je van de fiets af en hem verder bergop duwen.

Fantastisch onthaal in Amsterdam door de Tibetaanse gemeenschap. Ik bezocht er een Tibetaanse school, we fietsten met vlaggen en wimpels door de stad en ik woonde een Lhakar dans- en picknick party bij in het Oosterpark. Daarna door polders en duinen verder tot Den Helder, voor een oversteek naar de Waddeneilanden.

Op 6 mei moest ik in Delft een reportagetje gaan maken over Tibetstraat. Wijnand en Hélène, het Nederlandse koppel met wie ik in 2013 een overstroming meemaakte op Camping Ixeia in de Pyreneeën, woont in de buurt van Delft. 

Film overstroming Camping Ixeia

Zo'n dramatische ervaring schept een band, en na negen jaar was het heel leuk om elkaar nog eens weer te zien en herinneringen op te halen en wat bij te praten.

7 mei: Bezoek aan Volkenkundig Museum Leiden

Vandaag nodigde ICT-directeur Wangpo Tethong de Tibetaanse Tibetologe Yangdon Dhondup, woonachtig in Leiden, en mijzelf uit voor een bezoek aan het Volkenkundig Museum. Het museum herbergt een kleine collectie Tibetaanse religieuze voorwerpen. Wangpo vertelde ons dat Zijne Heiligheid de Dalai Lama in 1985 het museum bezocht en de tentoonstelling opende.

1 mei: Toen ik het erf op reed van minicamping De Wielewaal in Baarle-Nassau kwam Els net aangewandeld. Ze runt de camping samen met haar dochter Jackelien.

Na een kort praatje over het hoe en waarom van mijn fietstocht voor een taalproject voor Tibetaanse kindjes in ballingschap, bood ze me spontaan een gratis overnachting aan. Wat een warme gastvrijheid! Dat verdient een gezamenlijk fotootje.

Bezoek minicamping De Wielewaal

Hoeveel keer ging ik vandaag over een landsgrens?

Geen idee, dat is vrijwel onmogelijk bij te houden in Baarle-Hertog (BE) en Baarle-Nassau (NL)

In een boekje in camping De Wielewaal waar ik de avond tevoren verbleef las ik  dat er in heel Baarle 30 enclaves zijn: 22 Belgische enclaves in Nederland, 1 Nederlandse enclave in België en 7 Nederlandse enclaves gelegen binnen een Belgische enclave. Kan het nog gekker? 

De Tibetaanse gemeenschap in Utrecht ontving me hartelijk en de #cyclingforTibet toer door Nederland werd er op traditionele manier van start geblazen.