Karma Deleg Chö Phel Ling

21-22 mei: stukje Tibet in Friesland

kennismaking met het Karma Deleg Chö Phel Ling Boeddhistisch Studie- en meditatiecentrum

Een authentieke Tibetaanse tempel midden in het rurale Friese landschap. Hoe is die daar terechtgekomen?!

Kort na het overlijden van haar echtgenoot in 1977 schonk Ageeth Franssen haar grond met hoeve aan de 16de Karmapa, het toenmalig hoofd van de Karma Kagyü school, een van de vier belangrijkste tradities binnen het Tibetaans Boeddhisme. Kagyu betekent 'ear whispered wisdom', wijsheid die van leraar op leerling doorgegeven wordt.

Ageeth was het Boeddhisme erg genegen en koesterde de wens er een boeddhistisch centrum te huisvesten.

Image
tibetschool_3

In augustus 1977 bracht de Karmapa een bezoek aan de hoeve en markeerde waar de toekomstige meditatieruimte en stoepa moesten opgetrokken worden. Hij duidde Lama Gawang Rinpoche aan als leraar.

Lama Gawang Rinpoche begeleidde de voorbereidende werkzaamheden en bouw van het centrum, waaraan vele vrijwilligers meewerkten. De bouw begon in 1988 en duurde vier jaar. Onder Lama Gawang Rinpoches leiding werd het een authentieke Tibetaanse tempel.

Tijdens de koude oorlog en de daaruit voortvloeiende nucleaire dreiging, ving men aan met de bouw van een grote vredesstoepa om de nucleaire hel af te wenden. Die indrukwekkende stoepa is nu een vredesicoon van het centrum en de gemeente Hantum.

Sherab gaat iedere ochtend om 7:45 een Tara meditatie voor en om 18:45 een Chenrezig meditatie. Hij geeft toevallige bezoekers ook met veel toewijding een korte rondleiding door het centrum, maar als je zeker wil zijn om hem daar te treffen, maak je beter even een afspraak:

https://www.karmakagyu.nl/

Help de Tibetanen hun bedreigde cultuur te bewaren. Doe een gift via de donatiepagina: https:/savetibet.nl/cyclingfortibet/

Belgische en Nederlands volgers die liever een gewone overschrijving doen kunnen terecht op rek nr BE63 8918 7405 7108 van Reach Out vzw of rek nr NL51 DEUT 0265 2624 61 van ICT Europe met vermelding 'Cycling for Tibet'

Dank - thuk ye she

 

Foto's Boeddhistisch meditatiecentrum

 

#savetibetreligion #kagyübuddhism #savetibetculture

#Tibetanculture

#cyclingfortibet #cyclingforacause

International Campaign for Tibet Europe - International Campaign for Tibet - International Campaign for Tibet Deutschland e.V.