Fietstocht 2022: Kalsang Dolma

Zaterdag 8 okt: Casa del Tibet 

Na mijn beknopte uitleg over de #cyclingfortibet campagne vroeg ik aan de 86-jarige Kalsang Dolma om ons te vertellen hoe haar vlucht over de Himalaya in 1959 verlopen was.

In de lente van dat jaar kwamen de Tibetanen in opstand tegen de Chinezen. Wat begon als een vreedzaam protest tegen het repressief Chinees beleid ontaardde al snel in geweld en duizenden Tibetanen vonden de dood. Men schat dat toen om en bij de 100.000 Tibetanen hun land ontvluchtten, onder wie de Dalai Lama. Kalsang Dolma was ook een van hen.

Zij had niet deelgenomen aan de protesten. Ze was gewoon thuis toen de Chinezen haar woning binnenvielen en in het rond begonnen te schieten. Ze kreeg zeven kogels in de rug. Ze woonde dicht bij de Nepalese grens en in het vroege najaar van 1959 trok ze te voet de Himalaya over naar Nepal, samen met haar echtgenoot, haar kind en twee vrienden.

Image
Casa del T

Die zware oversteek duurde een vijftal dagen. Onderweg leden ze honger en dorst. Het moeilijkste was om aan water te geraken. Om zich te voeden hadden ze een groot stuk gedroogd vlees meegenomen waarvan ze heel spaarzaam dunne schijfjes afsneden.

Tot 12 jaar geleden woonde Kalsang Dolma in Tibet. Sindsdien woont ze in Spanje. Over de reden van die tweede verhuizing heeft ze niet uitgeweid. Maar ze leek het wel naar haar zin te hebben in Barcelona.

Tijdens de Culturele Revolutie hebben de Chinezen duizenden kloosters in Tibet afgebroken. Op het bezit van een foto van de Dalai Lama staat een gevangenisstraf tot wel zeven jaar. Ze verbieden onderwijs in en van het Tibetaans. Ze halen onder dwang Tibetaanse kleuters weg bij hun ouders en sturen hen ver weg naar Chinese scholen, om hen volledig te vervreemden van hun cultuur en familie. Sommige ouders rijden honderden kilometers en slapen in hun auto om hun kind nog eens te kunnen zien.

De Tibetaanse traditie en cultuur kunnen enkel overleven via hun buitenlandse kloosters. Je kunt mijn lange fietstocht voor het Tashi Lhunpo klooster in Bylakuppe, Indië steunen via https://www.reachoutforacause.org/ik-help of via een gewone bankoverschrijving op rek nr BE63 8918 7405 7108 van Reach Out vzw met vermelding 'Tibet'

Dank - Thuk ye she

#cyclingforTibet #KeepTibetCultureAlive #reachoutforTibet #humanrightsforall #SaveTibet #FreeTibet

Klik op een van onderstaande links voor meer info: 
International Campaign for Tibet Europe - Freedom for Tibet - Campaign for Tibet - International Campaign for Tibet Deutschland e.V. - Lights on Tibet - TibetNews - Free Tibet - Tibetan Community in Belgium - Reach Out for a Cause