Cycling for Tibet NL: Fietstocht met Tibetaanse gemeenschap door Amsterdam

10 mei: fietstocht door Amsterdam met Tibetaanse gemeenschap

ICT Europe Directeur Wangpo Thetong en DawaTsering, de president van de Tibetaanse gemeenschap Nederland, hadden hun achterban opgeroepen om vandaag tegen 11 uur per fiets naar het Damplein te komen om samen met mij een fietstocht door het stadscentrum te maken.
Ik was benieuwd hoeveel Tibetanen er zouden komen opdagen. Dat waren er best veel: ruim 20.

Image
Fietsgezelschap voor het Rijksmuseum
Groepsfoto voor het Rijksmuseum

ICT had voor iedereen grote Tibetvlaggen meegebracht. Nadat die aan alle fietsen bevestigd waren, trokken we met veel gewapper door de stad. Dat was soms best heftig. Er stond een erg sterke wind en de vlaggen waaiden al een de verkeerde kant op, zoals in het aangezicht van de fietsers. Of de vlaggenstokjes braken af....

Onderweg staken veel voorbijgangers hun duim in de lucht. De Tibetanen genieten hier veel sympathie.

Image
Nederlandse supporters

Op het ruime Museumplein hielden we een pauze. Een Tibetaanse man had een grote koelbox op zijn bagagerek en gaf aan iedereen een flesje water. Een vrouw schonk me een lekkere tas boterthee uit die ze speciaal voor mij gemaakt had. Wat zijn deze mensen toch lief en genereus!
Ondertussen werden sommige bevlagde fietsen door de wind gewoon omvergesleurd. 

Na een kwartiertje reden we verder tot aan het Nieuwmarktplein, waar de stoet ontbonden werd nadat we eerst nog een groepsfotootje getrokken hadde.

Wat een speciale ervaring was dit! Ik ben DawaTsering en ICT Europe directeur Wangpo Tethong erg dankbaar voor dit initiatief.

Thuk ye che!

Alle foto's in één oogopslag