8 mei: Bezoek Tibetaanse School Amsterdam

Zondag (8 mei) bracht ik samen met ICT directeur Wangpo Tethong en vrijwilligster Yeshe Gelek een bezoek aan de Tibetaanse Gangjong Rigzod School in Osdorp, Amsterdam Nieuw West.

Dawa Tsering en Karma Ngawang, respectievelijk president en vice-president van de Tibetaanse gemeenschap in Nederland, ontvingen ons hartelijk met een kop dampende Tibetaanse boterthee. 

Image
Karma Ngawang
Karma Ngawang toont het lesmateriaal

Na de kennismaking bezochten we de zes klassen van de zondagschool terwijl de leerlingen aan het werk waren. In het jongste klasje zitten de 3 tot 5 jarigen, de oudste leerlingen van de hoogste klas waren 16.
Sommige van de kleintjes waren heel open en toonden trots wat ze al allemaal geleerd hadden. Anderen waren een beetje schuchter wegens al die aandacht vanwege volwassenen die hen te beurt viel.

Image
Tibetaanse scholiertjes

Door deze zondagschoolwerking proberen de Tibetanen in ballingschap hun taal en cultuur levendig te houden en over te dragen naar volgende generaties, van wie de meesten Tibet waarschijnlijk niet meer zelf gekend hebben. 

Yeshe, die me als ICT vrijwilligster helpt bij het plannen van afspraken op mijn fietsroute, volgde ook les aan deze school en benadrukte dat die vorm van cultuuroverdracht voor haar identiteitsvorming heel belangrijk was geweest.

Image
Yeshe met scholiertjes
Oud-studente Yeshe met Tibetaanse scholiertjes

Sommige kinderen komen van ver naar deze zondagschool. Er bestaat er zo maar één in heel Nederland. Terwijl de kinderen studeren zitten de ouders samen gezellig te keuvelen in de ontvangsthall. Op die manier blijven ze in contact met landgenoten uit andere delen van Nederland. 

De school is een van de projecten die gefinancierd worden door ICT Europe, zelf een niet-gesubsidieerde vereniging die volledig afhangt van donaties.

Ter afsluiting van dit interessante bezoek sprak Karma in de hal de ouders en de leerlingen toe. Hij bedankte ICT voor de financiële steun, mijzelf voor de pro-Tibet fietstocht en Yeshe voor haar engagement voor haar gemeenschap. Daarna gaf hij de micro door aan Wangpo, mijzelf en Yeshe om elk een kort woordje te plaatsen.

De ouders waren heel dankbaar en schonken in totaal zo maar eventjes 330 euro!
Dank-dank-dank - Thuk ye che!

Image
Donaties

Ook jij kunt de Tibetanen helpen hun bedreigde cultuur te bewaren. Doe een gift via    
de donatiepagina: https://savetibet.nl/cyclingfortibet/

Belgische en Nederlandse volgers die liever een gewone overschrijving doen kunnen terecht op rek nr BE63 8918 7405 7108 van Reach Out vzw of rek nr NL51 DEUT 0265 2624 61 van ICT Europe met vermelding 'Cycling for Tibet'

Meer foto's Tibetaanse School

#cyclingfortibet #reachoutfortibet #keeptibetculturealive #savetibetanlanguage #tibetanschoolamsterdam #savetibet 
International Campaign for Tibet Europe International Campaign for Tibet Manjushri Educational Services འཇམ་དབྱངས་ཤེས་ཡོན་ཞབས་ཞུ་ཁང་།